Canan Karatay Yine Lokmaları Boğazımıza Dizdi: Yeni Yasakları Açıkladı

Sağlıklı beslenme konusunda yaptığı açıklamalarla ezber bozan Prof. Dr. Canan Karatay, kış aylarında hastalıklardan tam korunmanın yollarını açıkladı. Kış aylarında hastalıklardan korunma sağlayacak en etkili sebze ve meyveleri bir bir sıralayan Karatay, bağışıklık sistemini çökerten toksinlerden kurtulmanın sırrını da verdi. Grip, nezle ve kış aylarında sık gözlemlenen sağlık sorunları için kahvaltıdan hijyene, bakliyat seçiminden hastalıklara karşı vücudumuza kalkan olacak vitaminlere kadar pek çok konuda önerilerde bulundu. 

İşte, Canan Karatay’ın kış aylarında hastalıklardan korunma listesi…

Soğuk havanın etkisini artırdığı grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların artmaya başladığı şu günlerde, vücudumuza kalkan olarak hastalıklardan korunmamızı sağlayacak sağlık sırları Canan Karatay’dan geldi.

Tüm yurtta soğuk hava etkisini artırıyor. Kış mevsimi, yağışlar ve soğukla birlikte hastalıklar da çoğalıyor. Grip, nezle, soğuk algınlığı derken mikrop ve virüslerden korunmak için sağlıklı beslenmek şart.

Güne bağışıklık güçlendiren doğru besinlerle başlamak, gün boyu mevsimlik sebze ve meyvelerle; vücudumuza vitamin ve mineral depolamak son derece önemli. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlü tutmak da hastalıklarla mücadelenin temel kuralları arasında. Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklaması da kış aylarında vücudumuza kalkan olacak besinleri ve toksinlerden kurtularak bağışıklık sistemimizi korumanın yollarını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde ‘Kısır kalırsınız’ diyerek deterjan kullanımları ile ilgili uyarıda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay “Evler temiz olmayacak, kirli yaşayacağız temiz yiyeceğiz.” demişti. Bir kez daha uyardı: Hastalıkların en büyük sebebi yani bağışıklık sistemini çökerten toksinlerden deterjanlardan kurtularak korunacağız.

Hastalıkların en büyük sebebi olarak işaret ettiği bağışıklık sistemini çökerten toksinler konusunda uyarıda bulunan Canan Karatay, ev ve okul içi toksinlerden kurtulmak için havalandırmanın önemine vurgu yaptı. Kimyasallardan uzak durun diyen Karatay, uzak durulması gereken deterjanları şu şekilde sıraladı: 

Hastalıkların en büyük sebebi yani bağışıklık sistemimizi çökerten en büyük sebep toksinler. Ev içi toksinleri, okul içi toksinleri. Evin iyi havalanması önemli. Kimsayalları evimize sokmamamız lazım. Çamaşır suları, deterjanlar ve yumuşatıcılardan kurtulmamız.

Mevsime uygun beslenmenin altını çizen Canan Karatay, doğal ve ilaçsız kış sebzelerinin tüketilmesini tavsiye etti. Listede; sarımsak, soğan, karnabahar ve yer elması gibi besinler yer aldı.

İşte, Canan Karatay tarafından tavsiye edilen kış sebzeleri: 

Lahana, karnabahar, pırasa, sarımsak, soğan, havuç, patates, yer elması, kereviz bütün bunlar çok önemli. Ama bunların doğal olması lazım ilaçlı olmaması lazım.

Karatay, pek çok uzman tarafından sık sık günün en önemli öğünü olarak ifade edilen kahvaltı konusunda da uyarıda bulunuyor. Kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için “kahvaltıda en önemli meyve zeytindir” diyor.

Yazın da kışın da kahvaltı sofralarında zeytine yer verilmesini tavsiye eden Canan Karatay, havuç ve turpu da kahvaltıda tüketilebilecek besin maddeleri olarak işaret ediyor ve ekliyor: 

‘Kışın da yazın da kahvaltıda en önemli meyve zeytindir.’ diyen Karatay, ‘Başka meyve yemeleri şart değil. Biraz havuç gibi turp gibi şeyler kahvaltı da tüketilebilir.’ sözleriyle kış kahvaltılarının olmazsa olmazlarını tanımlıyor.

Sıra geliyor sofraların vazgeçilmezi mercimek, nohut, kuru fasülyeye. Bakliyatlar konusunda uyarıda bulunan Canan Karatay, “Kesinlikle ithal olmasın. İthallerde GDO var.” diyor ve yerli üretim bakliyat tüketiminin altını çiziyor.

Mercimek çorbasından B vitamini, alırken nohuttaki nişastaya dikkat! Prof. Dr. Karatay, bakliyat tüketiminin önemini anlatırken şeker hastalarını da şu ifadelerle uyarıyor: 

Kesinlikle ithal olmasın. İthallerde GDO var. Onlardan mümkün olduğunca uzak duracağız. Yerli bulduğumuz zaman istediğimiz kadar tüketebiliriz. Mercimek ve yeşil mercimek çorbası çok önemli. B vitamini çok ihtiva ettiği için çok önemlidir. Kuru fasülyede çok önemlidir. Nohutun nişastası çok fazladır. Özellikle şeker hastaları ve glutene hassasiyeti olanların nohuttan ve leblebiden uzak durmaları lazım.

C vitamini, doğal kolajen ve Omega3 için içilmesi gereken çorba ise ‘Kelle Paça’

Ayak paça, kemik suyu ve iç organların beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Canan Karatay, bu çorbaların vücudumuza yararını da açıklıyor.

İşte, Canan Karatay’ın “Tabii ki yumurta da çok önemli. Beyazı ve sarısı ile birlikte yenecek.” dediği kelle paça ve kemik suyu açıklaması:

Kelle paça çok önemli. Yani iç organlar önemli. Ayak paça, kemik suyu bunlardaki vitaminler çok önemli. Omega3 var, C vitamini var, doğal kolajen var. Bunlar kışın bizi güçlendirecek, bütün virüslere, mikroplara, bakterilere karşı vücudumuzun hücrelerine kalkan olacak. Tabii ki yumurta da çok önemli. Beyazı ve sarısı ile birlikte yenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir